• Voor 15.00 besteld, zelfde werkdag verzonden
  • Gratis gazononderhoud kalender
  • Track en Trace door PostNL

Gazon bemesten – Wanneer moet ik welke bemesting gebruiken?

27 juni 2018

Er zijn verschillende soorten bemesting voor je gazon. Zo bestaat er bemesting die zorgt voor een snelle groei en herstel, maar bestaat er ook mest die zorgt voor een langzame, volle groei. De samenstelling van de meststof zorgt voor verschillende dingen. Zo is er meststof die zorgt voor een groenere kleur, of meststof die zorgt voor een diepe worteling.
Maar wanneer moet je nu welke meststof gebruiken? Maakt het eigenlijk wel verschil, of is meststof gewoon altijd ongeveer hetzelfde? Heeft de tijd van het jaar nog iets te maken met het type meststof? Is het überhaupt nodig om mijn gazon te bemesten?
Gazon bemesten – Wanneer moet ik welke bemesting gebruiken?

Waarom zou ik mijn gazon bemesten?

Veel mensen denken dat het bemesten van hun gazon niet nodig is. Het lijkt immers gewoon goed te groeien. Toch is bemesting van essentieel belang, als je een gezonde, groene grasmat nastreeft. Voldoende voeding zorgt er namelijk voor dat het gras beter beschermd is tegen ziekten. Ook verkleurt het gras veel minder snel in drogere periodes. Bovendien zorgt de juiste voedingsstof voor een goed en snel herstel na de winter. Tot slot hoef je ook minder snel te verticuteren. Een goed bemest gazon voorkomt namelijk mosvorming.


Je kunt aan een aantal factoren zien of je gras toe is aan bemesting. Kleurt het gras lichter groen of zelfs geel? Dan vraagt het om bemesting. Hoef je de grasmat tijdens het groeiseizoen (mei t/m augustus) minder dan twee keer per week te maaien? Ook dan is het duidelijk dat het toevoegen van voedingsstoffen nodig is.


Welke soorten bemesting zijn er?

Er zijn erg veel verschillende soorten bemesting. De basis van een meststof bestaat uit de NPK-samenstelling. Dit is een afkorting van de scheikundige benamingen voor de elementen verwerkt in meststoffen. Hierin staat de N voor Stikstof, de P voor Fosfor en de K voor Kalium. Ook staan er altijd getallen achter de letters. Die getallen geven aan hoeveel procent van de meststof uit Stikstof, Fosfor en Kalium bestaat. N7-P3-K15 bestaat bijvoorbeeld voor 7 procent uit Stikstof, voor 3 procent uit Fosfor en voor 15 procent uit Kalium.


Het komt ook regelmatig voor dat aan de samenstelling van mestkorrels Magnesium (Mg) is toegevoegd. Magnesium in kunstmest draagt extra zorg voor de kleur van het gras. Wanneer aan de samenstelling van de meststof Magnesium is toegevoegd, zorgt de meststof naast gezonde bodemvoeding ook voor een diepere groene kleur van het gras.


Al met al zorgt de samenstelling van de bemesting voor het uiteindelijke resultaat. Op de verpakking van de meststof staat altijd welke resultaat de voedingsstof heeft. Zo zijn er meststoffen die het gazon voorbereiden op de winterperiode, die onkruid vernietigen of meststoffen die mos verwijderen. Daarnaast zijn er ook meststoffen te verkrijgen met gecombineerde eigenschappen. 

Er wordt verder onderscheid gemaakt tussen aanlegbemesting en onderhoudsbemesting.


Wat is aanlegbemesting?

Aanlegbemesting bestaat voornamelijk uit organische meststoffen. Deze organische meststoffen geven zelfs tot wel 3 maanden na strooien nog voedingstoffen af aan de bodem. Dit zorgt ervoor dat de jonge graszoden geleidelijk voeding krijgen gedurende de eerste drie maanden.
Organische meststof zorgt ervoor dat de nieuwe, jonge graszoden snel en diep wortelen. Dat is belangrijk omdat bij een snelle worteling het gras zelf een stuk sneller vocht en voedingsstoffen aan de bodem kan onttrekken. Door de langere wortels zal de bodem merkbaar stabieler worden. Een groot voordeel van organische meststof is dat de kans op verbranding van het gras minimaal is.


Wat is onderhoudsbemesting?

Er zijn twee verschillende soorten onderhoudsbemesting. Dit zijn de langzaam werkende en de snelwerkende meststof. Snelwerkende meststof wordt ook wel kunstmest genoemd.


  Langzaam werkende meststof Snel werkende meststof (kunstmest)
Wanneer strooien? Minimaal 3 keer per jaar tussen begin Maart en eind September Alleen om het gazon snel op te laten knappen na bijvoorbeeld een ziekte
Wat is het effect? Mooie dichte structuur en mooie donkergroene kleur Snelle groei
Werkingsduur 3 tot 4 maanden 5 tot 6 weken
Kosten Relatief duur Relatief goedkoop
Kans op wortelverbranding Nihil Relatief groot
Wanneer komen de voedingstoffen vrij? Wanneer het gazon het nodig heeft Zodra de meststof in aanraking komt met water

Welke bemesting moet ik kiezen?

Wat voor soort meststof gekozen dient te worden is afhankelijk van hetgeen je met het bemesten wilt bereiken. Op de eerste plaats gaat het natuurlijk om het creëren van de perfecte groeiomstandigheid voor je gazon.
Zoals in de vorige alinea aangegeven zijn er ook meststoffen die onkruid of mos verwijderen. Deze meststoffen komen perfect van pas wanneer je geen tijd hebt om dit zelf te doen.


Omdat kunstmest vele malen goedkoper is dan organische mest wordt deze vorm van bemesting vaker gekozen. Dit is een zeer logische keuze, kijkende naar het kostenplaatje. Als je echter puur in het belang van het gazon denkt, is organische mest altijd de betere keuze. Dit heeft namelijk een veel duurzamer effect op de ondergrond. Bovendien zijn aan kunstmest vaak  zouten toegevoegd. Dit kan tot gevolg hebben dat de ondergrond op den duur verzuurt.


Over het algemeen bestaan de meststoffen van DCM uit organische meststoffen.


Wanneer moet ik mijn gazon bemesten?

Het beste is als een gazon drie keer per jaar bemest wordt. In het voorjaar, de zomer en in het najaar.


Waarom moet ik mijn gazon in het voorjaar bemesten?

In het voorjaar (maart / april - mei) is de strenge winterperiode net achter de rug. Het gras heeft dus extra voedingstoffen nodig om weer op kleur te komen. Door in de tweede of derde maand van het jaar je gazon te bemesten groeit het gazon weer sneller aan en krijgt het veel eerder de gezonde groene kleur. Grasproducten adviseert om gebruik te maken van Riekmans premium gazon bemesting.


Waarom moet ik mijn gazon in de zomer bemesten?

In de zomer komen vaak langere droge periodes voor. Ook wordt gras in de zomer vaak intensiever gebruikt dan in andere periodes. Om er toch voor te zorgen dat het gazon mooi en gezond blijft is bemesten in de zomermaanden (juni / juli / augustus) van belang. Dit geeft het gazon extra kracht om door de droge zomermaanden heen te komen. Grasproducten adviseert ook hier om gebruik te maken van Riekmans premium gazon bemesting.


Waarom moet ik mijn gazon in het najaar bemesten?

In de herfst/het najaar bemesten is erg belangrijk. Door in deze periode (september / oktober / november ) je gazon goed te bemesten zorgt ervoor dat het gazon een sterke wortelstructuur ontwikkelt. Deze sterke wortelstructuur is van groot belang voor tijdens de wintermaanden. Een gazon met een slechte wortelstructuur komt vaak niet goed uit de winter, terwijl een gazon met sterke wortelstructuur de winter eenvoudig doorstaat.


Mocht je het gazon slechts twee keer per jaar willen bemesten, dan is de zomerperiode de beste periode om niet te bemesten. De andere twee periodes zijn namelijk van groter belang voor het gazon.


Bemesting kopen?

Wil je bemesting voor je gazon kopen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Grasproducten.nl biedt allerlei verschillende soorten bemesting voor ieder gazon. Bekijk hier alle bemesting en begin met het bemesten van je gazon.



Terug naar overzicht
Over ons

Grasproducten.nl biedt een enorm ruim assortiment aan producten, geschikt voor onderhoud van het gazon. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Ook dat is geen enkel probleem. De specialisten van grasproducten.nl staan altijd voor je klaar.


Vanuit de ervaring en kennis op het gebied van gras en tuinproducten, kunnen we onze klanten perfect ondersteunen in de juiste keuze. Met het ruime assortiment topproducten en accessoires kunnen we voor elke tuin een passend product aanbieden.


De voordelen van grasproducten

1. Kwaliteitsproducten

Wij werken enkel met kwaliteitsproducten.


2. Het juiste advies

De juiste informatie. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.


3. Snelle levering

Bestel je voor 15.00 uur dan verzenden we het dezelfde werkdag, compleet met track and trace!


4. Gazonkalender

Je ontvangt een handig overzicht waar je het jaar rond kunt zien wanneer en welke acties u moet ondernemen.