• Voor 15.00 besteld, zelfde werkdag verzonden
  • Gratis gazononderhoud kalender
  • Track en Trace door PostNL

Gazononderhoud in het najaar - Dit is wat je moet weten!

22 augustus 2019

Om te kunnen blijven genieten van een strak en mooi gazon, is goed gazononderhoud van essentieel belang. Ook in het najaar, wanneer je wellicht nauwelijks buiten bent is het toch belangrijk om het gras een goede onderhoudsbeurt te geven. Dit verlengt de levensduur van het gazon en zorgt er voor dat het gras sterk de winter door kan komen.
Gazononderhoud in het najaar - Dit is wat je moet weten!

Maaien in het najaar

Zolang het gras blijft groeien mag je het gazon maaien. Doe dit echter wel wanneer het gras droog is. Bij nat gras wordt het gazon namelijk niet evenredig en mooi gemaaid. Daarnaast heb je de kans dat het gras er uit wordt getrokken in plaats van dat het gesneden wordt. Hierdoor kunnen kale plekken ontstaan. In de herfst / het najaar mag de grasmaaier een standje hoger, bij voorkeur maai je het gazon dan op 4 á 5 centimeter. Vang het maaisel op of haal het direct weg met een bladhark zodat er niets op het gazon blijft liggen.


Het gazon bemesten in het najaar

Om te zorgen dat het gras gezond en sterk de winter in gaat, is het belangrijk om ook de juiste voedingsstoffen toe te voegen. Het strooien van gazonmest in de herfst / het najaar is iets wat door veel gazonliefhebbers vergeten wordt. De juiste bemesting zorgt voor een goede afharding van het gazon voor de winter. Met de juiste bemesting zorgen we er voor dat het gras niet hard meer gaat groeien, maar nog wel die mooie diepgroene kleur krijgt en voldoende sterk is om de natte en koude weersomstandigheden te doorstaan.

Een najaarsbemesting bestaande uit organische meststof die langdurig werkt, is natuurlijk de wens. Wij als hoveniers zijn daarom zeer te spreken over Riekmans premium najaar bemesting. Deze bemesting bevat alle benodigde ingrediënten voor een goede afharding.


Kalk strooien op het gazon

Door een te zure grond groeit het gras niet goed. Kalk zorgt er voor dat de pH waarde van de ondergrond verhoogd wordt. Hierdoor kunnen meststoffen beter worden opgenomen door het gazon, groeit het gras beter en vermindert de kans op mosgroei. Strooi kalk altijd in het najaar of in de winter. Zo kan de kalk inwerken en de zuurgraad op peil brengen voor het komend groeiseizoen. Strooi kalk en bemesting nooit tegelijkertijd omdat beide producten elkaar zullen tegenwerken. Bij voorkeur strooi je kalk in november of december.


Beluchten van het gras

Het najaar is een goede periode om het gazon te beluchten. Door het gras te beluchten komt er meer lucht en licht bij de wortels en verbeteren de drainerende eigenschappen van uw gazon. Zoals iedere plant heeft ook gras lucht nodig om goed te kunnen groeien. Het beluchten van het gazon bevordert de opname van water en voedingstoffen. Belucht het gazon dus jaarlijks, hiermee voorkom je het dichtslippen of dichtslaan van de grond. Water en lucht kunnen weer bij de wortels komen en het gras kan blijven groeien. Beluchten kun je machinaal doen, maar ook met een gazonbeluchter.


Houd het gazon vrij van afval

Met het schoonhouden van je gazon bedoelen we dat er geen voorwerpen en/of plantafval op het gras mogen blijven liggen. Speelgoed, maar ook takken en bladeren dienen van het gazon verwijderd te worden. Met name blad kan er voor zorgen dat er kale plekken in het gras komen. Het blad blijft liggen en rot vervolgens weg. Het gras dat onder het blad ligt krijgt geen zonlicht meer en zal daardoor gaan verstikken. Sommige bladeren zijn zelfs giftig voor het gras. Probeer dus altijd zo snel mogelijk bladeren en takken van het gazon te houden. Dit kun je doen met een bladhark, maar het verwijderen gaat nog sneller met een bladblazer!


Grasreparatie in het najaar

Met name oktober is een zeer geschikte tijd om reparaties aan het gras uit te voeren. Een snelle en eenvoudige manier om het gazon te repareren is met graszoden. Steek daarvoor de kale plekken uit het gazon en zorg dat er voldoende aarde aanwezig is om het geheel op de juiste hoogte te brengen. Breng desnoods wat extra zwarte aarde aan. Met een broodmes kun je de stukken graszoden eenvoudig op maat snijden.


Gras repareren met graszaad

Ga je het gazon repareren met graszaad, raden we aan om de kale of dode plekken eerst te verwijderen. Met graszaad zoals bijvoorbeeld Advanta recover 2 heb je een snelle ontkieming van de zaden. Het graszaad verwerk je in de bovenste laag van de aarde. Zorg dat de ingezaaide plekken lichtvochtig blijven, zo kan het gras goed groeien!


Verticuteren in het najaar

Ook voor het gras verticuteren is het najaar is een goede periode. Maar wat is verticuteren nou precies? Met een verticuteerhark of verticuteer machine dun je het gras als ware uit, waardoor nieuwe grassprieten weer ruimte krijgen om te kunnen groeien. Bovendien kan er na het verticuteren weer voldoende licht, lucht en water bij de wortels komen. Door te verticuteren haal je de dode viltlaag en mossen uit het gras. De viltlaag bestaat uit oude grassprieten en maairesten die in het gras blijven zitten. Verticuteer je het gras niet, dan bestaat er een mogelijkheid dat het gras verstikt. Verticuteer het gras daarom in het najaar, zo zorg je er voor dat het gazon in het voorjaar weer een volwaardig dicht bezet gazon kan worden.


Zoals je ziet zijn er dus voldoende werkzaamheden omtrent het gazon in het najaar om ervoor te zorgen dat het gras in optimale conditie kan blijven. Met de juiste producten en werkzaamheden zorg je voor een perfect grasveld, ook in het najaar!Terug naar overzicht
Over ons

Grasproducten.nl biedt een enorm ruim assortiment aan producten, geschikt voor onderhoud van het gazon. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Ook dat is geen enkel probleem. De specialisten van grasproducten.nl staan altijd voor je klaar.


Vanuit de ervaring en kennis op het gebied van gras en grasmaaiers, kunnen we onze klanten perfect ondersteunen in de juiste keuze. Met het ruime assortiment topproducten en accesiores kunnen we voor elke tuin een passend product aanbieden.


De voordelen van grasproducten

1. Kwaliteitsproducten

Wij werken enkel met kwaliteitsproducten.


2. Het juiste advies

De juiste informatie. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.


3. Snelle levering

Bestel je voor 15.00 uur dan verzenden we het de zelfde werkdag, compleet met track and trace!


4. Gazonkalender

Je ontvangt een handig overzicht waar je het jaar rond kunt zien wanneer en welke acties u moet ondernemen.