• Voor 15.00 besteld, zelfde werkdag verzonden
  • Gratis gazononderhoud kalender
  • Track en Trace door PostNL

Gras onderhoud in het voorjaar - Zo pak je het gazon onderhoud aan

9 augustus 2022

Vanaf het voorjaar is het weer puur genieten om in de tuin te zitten. Een fraai gazon helpt dan zeker mee. Daarom is het gazon onderhouden in het voorjaar extra belangrijk. Het gazon kan het extra zwaar te verduren hebben in de winter. Misschien is het gras heel nat geweest of was het gras bevroren. Het voorjaar is dan het ideale moment om dit aan te pakken en het gazon weer te herstellen. Onderhoud je je gazon periodiek in het voorjaar, dan ben je ervan verzekerd dat je binnen no time weer kunt genieten van je mooie tuin!
Gras onderhoud in het voorjaar - Zo pak je het gazon onderhoud aan

Gazon maaien

Als de temperaturen weer warmer worden, begint het gras weer te groeien en wordt het ook weer tijd om gras te maaien. Vanaf maart kun je dit ongeveer om de week doen. Vanaf april verhoog je het naar een keer per zeven dagen en vanaf mei een tot twee keer per week. Houd een lengte aan van 3 tot 4 centimeter. Zorg dat de messen scherp zijn, zodat het gras mooi afgesneden kan worden. Wissel ook de maairichting bij iedere maaibeurt af, want dan blijft het gras mooi rechtop groeien. Als er een warme periode aankomt, dan kun je het gras beter iets langer laten. Hele kleine hoeveelheden gemaaid gras kun je gewoon laten liggen, bijvoorbeeld wanneer het dagelijks door een robotmaaier wordt gemaakt. Dit wordt dan omgezet in voeding voor het gras. Liggen er veel restjes en/of is het nat weer, dan kun je deze het beste wel opruimen. Tip: Maai niet teveel gras af, zodat je de komende twee weken lekker weinig hoeft te doen. Deze denkfout is niet goed voor het gazon, want het gras krijgt dan een stressreactie en daardoor een zwakke weerstand. Er kan onkruid groeien in de kale plekken en het gras kan dan verdrongen worden. Maai het dus nooit lager dan 3 centimeter en haal nooit meer dan eenderde van het blad af per maaibeurt.

Verticuteren

Bij verticuteren maak je de grond los en verwijder je de viltlaag en mos. Je kunt dit doen met een verticuteerhark, welke voorzien is van scherpe en snijdende punten. Heb je een groot gazon en te maken met veel mos, dan kun je ook een verticuteermachine gebruiken. Dankzij het verticuteren komt er weer lucht, water en voedingstoffen de bodem in en kunnen de wortels dit beter opnemen. Het gras kun je het beste eerst nog maaien voordat je begint met verticuteren.

Gazon beluchten

Als het gazon veel gebruikt wordt om op te lopen, dan wordt de grond aangedrukt en dus steeds compacter. Graswortels krijgen het dan moeilijker, terwijl onkruid juist vrij spel krijgt. Het water zakt niet voldoende in de grond weg, waardoor gras teveel vocht kan krijgen en verstikt. Dit kun je voorkomen door het gras te beluchten en gaatjes in het gazon te prikken. Doe dit in een regenachtige periode, zodat de grond goed nat is en makkelijker te bewerken is. Gebruik bijvoorbeeld een spitvork om gaten van ongeveer 15 centimeter diep te prikken. Tussen de gaten moet ook een afstand van ongeveer 15 centimeter zijn. Er zijn ook elektrische gazonbeluchters als je een groot gazon hebt en deze klus snel wilt klaren.

Gras bijzaaien

Na het verticuteren zijn er vaak kale plekken in het gazon te zien. Dit kan vanzelf weer dicht groeien, maar vaak is het slim om een handje te helpen door graszaad te strooien. Je hebt dan veel sneller weer een groene grasmat en daarnaast krijgt onkruid ook minder kans om de kale plek over te nemen. Kies voor graszaden en -soorten die je al eerder in het gazon hebt gestrooid, zodat het een geheel blijft. Wil je de kale plekken opvullen met graszoden, dan moet je ook voor dezelfde grassoorten kiezen.

Bekijk ons assortiment graszaad


Gazon bemesten

Om een groene en mooie kleur te bereiken, is het van belang dat je het gazon bemest. Heeft je gazon veel last van mos, dan bestaat er ook mest dat mos laat afsterven. Is er geen mos, dan is reguliere mest voldoende. Kies bij voorkeur wel voor biologische mest. Kunstmest is dan wel vaak goedkoper en geeft een sneller resultaat, maar is minder goed voor het bodemleven. Ook werkt het minder lang dan biologische mest. Tip: Houdt er rekening mee dat je niet teveel mest toedient. Meer is dus niet beter, want door overbemesting kan het gazon gaan verbranden waardoor (soms onherstelbare) gele plekken ontstaan. Houd je dus aan de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking.

Bekijk ons assortiment gazonbemesting


Gazon sproeien

Naast voeding heeft gras natuurlijk ook water nodig. In Nederland is dit meestal geen probleem, maar soms kan het in de zomer toch een lange periode droog en warm blijven. Heeft het gazon te weinig water, dan zal het niet goed groeien. Sproeien is dan erg belangrijk. Je kunt trouwens beter één keer wat langer sproeien dan twee keren wat korter. Tip: is het gazon niet meer te redden en teveel uitgedroogd? Dan moet je het gras vervangen. Zijn het grotere kale plekken, dan kun je het met graszoden herstellen. Ga voor dezelfde kwaliteit/soort zoden om het verschil met het bestaande gazon zo klein mogelijk te maken. Binnen 14 dagen zijn ze geworteld en kun je weer direct genieten van je gazon.

Kalk strooien op het gazon

Afhankelijk van de bodemsoort waarop je gazon ligt, kan deze al snel verzuren door bijvoorbeeld zure regen. Dit kun je oplossen door kalk te strooien, waardoor de pH-waarde weer hoger wordt en mos minder kans krijgt om te groeien. Ook zullen de wortels van je gazon voedingsstoffen beter opnemen. Bekalk het gazon minstens één keer per jaar, het liefst in de winter. Zo heeft de bodem voldoende tijd om te ontzuren en kan er in het voorjaar voor het eerst bemest worden.

Bekijk ons assortiment gazonkalk


Graskanten afsteken

De graskanten afsteken is ook een belangrijke taak in de lente. Je krijgt dan mooie, strakke graskanten. Voor een strakke rand kun je een draad aanspannen en langs deze lijn werken. Je kunt met een schop afsteken, maar er bestaan ook speciale kantstekers die de vorm van een halve maan hebben en daardoor recht snijden. Dit geeft het netste resultaat. Het helpt ook zeker mee als de randen van het gazon van een opstaande rand zijn voorzien. Dan is afsteken soms niet eens meer nodig. Een beetje bijknippen kan dan al voldoende zijn.



Terug naar overzicht
Over ons

Grasproducten.nl biedt een enorm ruim assortiment aan producten, geschikt voor onderhoud van het gazon. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Ook dat is geen enkel probleem. De specialisten van grasproducten.nl staan altijd voor je klaar.


Vanuit de ervaring en kennis op het gebied van gras en tuinproducten, kunnen we onze klanten perfect ondersteunen in de juiste keuze. Met het ruime assortiment topproducten en accessoires kunnen we voor elke tuin een passend product aanbieden.


De voordelen van grasproducten

1. Kwaliteitsproducten

Wij werken enkel met kwaliteitsproducten.


2. Het juiste advies

De juiste informatie. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.


3. Snelle levering

Bestel je voor 15.00 uur dan verzenden we het dezelfde werkdag, compleet met track and trace!


4. Gazonkalender

Je ontvangt een handig overzicht waar je het jaar rond kunt zien wanneer en welke acties u moet ondernemen.