• Voor 15.00 besteld, zelfde werkdag verzonden
  • Gratis gazononderhoud kalender
  • Track en Trace door PostNL

Gras zaaien – waarom, wanneer en hoe zaai je een gazon

2 maart 2018

Wanneer een nieuwe tuin aangelegd wordt, óf er is een deel van het huidige gazon beschadigd, kiest men er vaak voor om het gras in te zaaien. Waarom kiezen veel mensen voor gras zaaien en waar dient men op te letten? Zaken zoals grassoorten, zaaiperiode en andere belangrijke weetjes betreft het zaaien van gras zijn dingen die we hieronder uit zullen leggen.
Gras zaaien – waarom, wanneer en hoe zaai je een gazon

Waarom gras zaaien?

De meeste mensen willen graag een stukje gras in de tuin. Dit is natuurlijk niet alleen ter invulling van de tuin als afwisseling op de borders en planten maar waarom gras zaaien zou je dan zeggen. Nou, een gazon heeft naast het feit dat zo’n mooi groen veld een welkome invulling is, ook zeer zeker een andere functie. Wanneer men bijvoorbeeld kinderen heeft, kunnen deze fijn buitenspelen zonder dat er schade toegebracht wordt aan de tuin. Een gazon is namelijk een heerlijk zachte ondergrond om op te spelen en zal niet dood gaan wanneer er overheen gelopen wordt. Vooral die zachtheid is een groot voordeel van een gazon, kinderen kunnen namelijk nogal eens vallen tijdens hun spelletjes. Niet alleen voor de kinderen is het fijn, maar ook voor volwassenen en zelfs huisdieren kunnen de dempende eigenschappen erg comfortabel zijn. Wil je graag wat genieten van de zon, dan zet je een bedje of leg je een strandhandoek op het gazon. Heerlijk vertoeven zo in het zonnetje! Heb je een hond, dan kun je leuk met hem spelen in je tuin, het bekende balletje gooien en terugbrengen is hier een goed voorbeeld van. Zo zijn er dus tal van mogelijkheden voor het gebruik van een gazon. Het is daarom niet verwonderlijk dat zo’n 95% van alle huishoudens een tuin met gras heeft. Dus, waarom gras zaaien?… daarom dus!


Wanneer kan ik gras zaaien?

Gras zaaien hangt af van weersinvloeden zoals bijvoorbeeld vocht en warmte. Warmte vervult hierin een essentiële rol, omdat de meeste graszaden een temperatuur van minimaal 10 graden Celsius nodig hebben om te ontkiemen. Wanneer kan ik gras zaaien?.. Met het oog op warmte en vocht als zwaarwegende factoren in het ontkiemen van de graszaden zijn er twee aan te duiden perioden die het beste zijn om gras te zaaien. Deze perioden zijn het voorjaar en het vroege najaar. In deze perioden is de bodem altijd wat lichtvochtig en zijn de temperaturen wat hoger, maar niet zo hoog dat uitdroging van de bodem optreedt. Daarnaast valt er vaak ook nog wel wat regen in deze jaargetijden. Onder het voorjaar verstaan we dan begin april tot en met eind mei. In het vroege najaar zou medio september/oktober een geschikte periode zijn.


Welk graszaad dien ik te gebruiken?

Een gazon bestaat uit verschillende soorten gras. Een bepaalde samenstelling van grassoorten zorgen er voor dat een gazon bestand is tegen betreding of bijvoorbeeld tegen droogte. Zo is een grasmat dat op een sportveld ligt met een ander graszaad mengsel gezaaid dan een gazon dat voor de particuliere tuin wordt gebruikt. Afhankelijk van de soorten grassen die gezaaid worden, wordt dus bepaald wat de eigenschappen zijn van de uiteindelijke zode. Kies je voor een gazon dat tegen droogte kan of juist een mooi siergazon?


Hoe moet ik gras zaaien?

Simpel gezegd is gras zaaien het uitstrooien van graszaad over een oppervlakte met als doel een mooi gazon te creëren. Natuurlijk is dit wel erg kort door de bocht, want er komt wel wat meer bij kijken voordat men kan genieten van een tuin met gras. Maar hoe moet ik gras zaaien.. de werkwijze gras zaaien is niet heel ingewikkeld, maar er dient wel rekening gehouden te worden met de juiste stappen en het juiste onderhoud. Allereerst dien je graszaad te kopen, er bestaan namelijk vele grassoorten en afhankelijk van het doeleinde, is het belangrijk hier een juiste keuze in te maken. Om het iets gemakkelijker te maken zijn er grasmengsels te koop die door leveranciers van graszaden samengesteld zijn. Men mengt de verschillende grassoorten, omdat iedere soort gras weer andere eigenschappen heeft. Door deze graszaden te mengen krijg je een gazon dat al deze verschillende eigenschappen heeft. Eigenschappen zoals uiterlijke kenmerken, stevigheid i.v.m betreding en bestand tegen weinig licht zijn voorname eigenschappen die we vaak terugvinden in gazons bij de particuliere tuin en in speeltuinen. Een goed voorbeeld van een optimale mix is een mengsel dat bestaat uit Engels Raaigras, Veldbeemd en Roodzwenk. Deze mix heeft als eindresultaat een gazon dat een hoge sierwaarde heeft, maar ook beter tegen betreding en schaduw kan.


Is er graszaad aangeschaft, dan kan begonnen worden met de overige voorbereidingen. In het volgende overzicht kunt u de diverse stappen terugvinden die kunnen leiden tot een mooi groen gazon;


  1. Verwijderen oud gazon
  2. Frezen of omspitten van de ondergrond
  3. De ondergrond vrij maken van puin en onkruid
  4. Verdichten van de ondergrond
  5. Egaliseren van de ondergrond
  6. Gras zaaien
  7. Het graszaad in harken
  8. De bodem nawalsen
  9. Bewateren

1. Verwijder het oud gazon

Wanneer men een nieuw gazon wil zaaien, zal bij bestaande tuinen vaak het oude gazon eerst verwijderd moeten worden. Dit kan op diverse manieren. Door het met een schop af te steken is voor veel particulieren de meest gangbare manier. Daarnaast zou het oude gazon ook van de ondergrond losgesneden kunnen worden met behulp van een snijmachine. Dit zijn kleine machientjes die ongeveer net zo groot zijn als een kruiwagen. Het voordeel van deze laatstgenoemde optie is het feit dat enkel het gras verwijderd word en de grond blijft liggen.


2. Frezen of omspitten van de ondergrond

Frezen van de ondergrond is allereerst om de ondergrond weer lekker luchtig te krijgen, dit bevordert in een later stadium de groei na het gras zaaien, daarnaast zullen de gekiemde zaden direct goed wortelen in deze losse ondergrond.


3. De ondergrond vrij maken van puin en onkruid

Wanneer men gras wil zaaien is het einddoel veelal om een mooi egaal gazon te krijgen. Het is daarom belangrijk om de ondergrond vrij te maken van puin en onkruid. Wanneer er puin in de ondergrond voorkomt zal het geheel niet goed geëgaliseerd kunnen worden. Ook is het voornaam dat het onkruid vooraf al verwijderd word, zodat het nieuwe ingezaaid gazon niet weer vol met onkruid staat. Een oud gazon wordt immers vaak juist vervangen omdat er teveel onkruid en mos is zit.


4. Verdichten van de ondergrond

Het verdichten van de bodem gebeurt met behulp van een wals. Dit is een zware roller die men over het perceel rolt. Hierdoor wordt de grond samengedrukt en zullen er later geen verzakkingen voorkomen.


5. Egaliseren van de ondergrond

Het egaliseren van de ondergrond doet men om (zoals het woord al aangeeft) het geheel egaal te krijgen. Je wilt immers een mooi en strak gazon hebben als het gras is gezaaid. Dit wil zeggen dat alle bulten en kuilen glad gestreken worden. Hou hierbij rekening met de afwatering, het is bijvoorbeeld verstandig het huis altijd als hoogste punt aan te houden en achter in de tuin het laagste punt. Zo zal er bij hevige regenval geen wateroverlast bij het huis ontstaan.


6. Gras zaaien

Na de voorbereidende werkzaamheden kan gestart worden met het gras zaaien. Het graszaad dient gestrooid te worden in twee keer, dus als eerst de helft van de hoeveelheid aan te brengen graszaad in de lengte-richting strooien. Daarna de andere helft van de hoeveelheid aan te brengen graszaad in de breedte-richting strooien. Op deze manier is de kans kleiner dat een deel overgeslagen wordt. Voor een oppervlakte van 100m² is 2,5 á 3 kg graszaad nodig.


7. Het graszaad in harken

Na het verspreiden van het graszaad is het belangrijk dat de zaadjes beschermd in een laagje aarde komen te liggen, zodat ze in alle rust kunnen ontkiemen. Hark daarom de ingezaaide oppervlakte nog even voorzichtig na. Zorg er hierbij wel voor dat er niet teveel aarde bovenop de zaadjes komt anders zullen deze de oppervlakte niet weten te bereiken. Zo’n 2 cm is de maximale laag aarde die op de zaden mag liggen.


8. De bodem nawalsen

Om de zaden nog extra te beschermen kan het stuk nog nagewalst worden. De graszaden zullen daardoor nog beter opgesloten liggen en zullen daardoor minder snel wegspoelen of wegwaaien. Als bescherming tegen eventuele vogels zou er nog een visdraad gespannen kunnen worden over het ingezaaide gedeelte.


9. Bewateren

Bewateren is een niet te vergeten onderdeel van het gras zaaien. Zonder vocht zal het gras namelijk niet of slecht ontkiemen. Het scheelt wel al veel wanneer het gras gezaaid word in een bodem die al vochtig is. Wanneer dan de temperatuur ook nog goed is, zal het kiemen snel gaan!


Graszaaien of graszoden

Duurt het inzaaien van een grasveld u te lang, dan bestaan er altijd nog graszoden. Deze zijn vaak minimaal 12 maanden gekweekt en geven direct een groengazon.

Bron: www.tuinengras.nl/gras-zaaien

Terug naar overzicht
Over ons

Grasproducten.nl biedt een enorm ruim assortiment aan producten, geschikt voor onderhoud van het gazon. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Ook dat is geen enkel probleem. De specialisten van grasproducten.nl staan altijd voor je klaar.


Vanuit de ervaring en kennis op het gebied van gras en tuinproducten, kunnen we onze klanten perfect ondersteunen in de juiste keuze. Met het ruime assortiment topproducten en accessoires kunnen we voor elke tuin een passend product aanbieden.


De voordelen van grasproducten

1. Kwaliteitsproducten

Wij werken enkel met kwaliteitsproducten.


2. Het juiste advies

De juiste informatie. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.


3. Snelle levering

Bestel je voor 15.00 uur dan verzenden we het dezelfde werkdag, compleet met track and trace!


4. Gazonkalender

Je ontvangt een handig overzicht waar je het jaar rond kunt zien wanneer en welke acties u moet ondernemen.