• Voor 15.00 besteld, zelfde werkdag verzonden
  • Gratis gazononderhoud kalender
  • Track en Trace door PostNL

Kale plekken in het gazon

14 januari 2020

Een gazon kan door verschillende redenen kale plekken vertonen. En dat is nu net niet wat de meeste mensen willen, wanneer je de trotse eigenaar bent van een siergazon. Wat zijn de redenen van kale plekken en hoe kun je kale plekken herstellen? Hieronder leggen we je precies uit wat de oorzaken kunnen zijn en hoe je ze het makkelijkst herstelt.
Kale plekken in het gazon

Wat is de oorzaak van kale plekken in het gras?

Kale plekken kunnen op veel verschillende manieren ontstaan. Grasziektes, insecten, mollen, onjuist onderhoud, weersomstandigheden en schaduw zijn de meest voorkomende oorzaken van kale plekken in het gras.


Kale plekken door mollen

Wanneer mollen de oorzaak zijn, is het belangrijk de mollen als eerst aan te pakken. Plaats mollenvallen of verjaag de mollen, zodat ze niet meer in de tuin aanwezig zijn. Maak de molshopen plat en zorg dat ze op gelijke hoogte liggen als het huidige gazon. Vervolgens kun je er voor kiezen om de kale plekken te herstellen met graszaad of graszoden.


Kale plekken door grasziekten of insecten

Welke grasziekten of welke insecten aanwezig zijn, is belangrijk om te weten voor je het gazon gaat herstellen. Op deze manier kun je ook de juiste oorzaak behandelen. Je wil immers niet dat de kale plekken zich uitbreiden. Is het gazon zodanig aangetast dat meer dan de helft van het gazon is verdwenen, dan is het wellicht slim om het gazon geheel te verwijderen en opnieuw aan te leggen. Kleinere aangetaste stukken gras kunnen verwijderd en hersteld worden. Kies je voor direct resultaat dan kunnen graszoden een oplossing zijn. Maar het bijzaaien met behulp van graszaad is ook zeker mogelijk.


Kale plekken door verkeerd onderhoud in het gras

Helaas komt het vaak voor dat mensen hun gazon onjuist hebben onderhouden. Te veel, te weinig of de onjuiste bemesting. Te veel of juist te weinig water, te laat maaien of het verkeerd gebruik van bestrijdingsmiddelen kunnen er voor zorgen dat er kale plakken ontstaan. In deze situatie is het slim om de bestaande wortels van het gazon verwijderen en de grond even om spitten. Leg dan graszoden op de kale plekken of zaai de stukken in met graszaad. Houd er dan even rekening mee dat je probeert te achterhalen waardoor het mis is gegaan. Op die manier voorkom je schade in de toekomst.


Dun gras door weersomstandigheden

De weersomstandigheden kunnen meespelen waardoor het gazon dun bezet is en er kale plekken ontstaan. Schaduw en water zijn de vaakst voorkomende oorzaken hiervan. Verticuteren en bijzaaien zijn dan de meest eenvoudige oplossingen. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar. Het winterse weer is dan voorbij waardoor de nieuwe grassprieten snel kunnen groeien. Zijn de plekken relatief groot, dan kun je beter graszoden leggen of laten leggen.


Hoe herstel je kale plekken in het gazon met graszaad?

  1. Maai het huidige gazon.
  2. Verwijder maaisel, blad en takken.
  3. Vul de bodem aan wanneer er oneffenheden zijn.
  4. Strooi graszaad over de bodem en hark het door de bodem.
  5. Zet de ingezaaide plekken af zodat het niet betreden wordt.
  6. Wanneer het nieuwe gras 10cm hoog is mag je het voorzichtig maaien.


Terug naar overzicht
Over ons

Grasproducten.nl biedt een enorm ruim assortiment aan producten, geschikt voor onderhoud van het gazon. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Ook dat is geen enkel probleem. De specialisten van grasproducten.nl staan altijd voor je klaar.


Vanuit de ervaring en kennis op het gebied van gras en grasmaaiers, kunnen we onze klanten perfect ondersteunen in de juiste keuze. Met het ruime assortiment topproducten en accesiores kunnen we voor elke tuin een passend product aanbieden.


De voordelen van grasproducten

1. Kwaliteitsproducten

Wij werken enkel met kwaliteitsproducten.


2. Het juiste advies

De juiste informatie. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.


3. Snelle levering

Bestel je voor 15.00 uur dan verzenden we het de zelfde werkdag, compleet met track and trace!


4. Gazonkalender

Je ontvangt een handig overzicht waar je het jaar rond kunt zien wanneer en welke acties u moet ondernemen.