• Voor 15.00 besteld, zelfde werkdag verzonden
  • Gratis gazononderhoud kalender
  • Track en Trace door PostNL

Gazonkalk strooien - Waarom en hoe strooi je kalk?

11 december 2019

Eén van de noodzakelijke factoren om een fraai gazon te behouden is het onderhouden er van. Kalk strooien is één van de belangrijke jaarlijkse onderdelen die bij het onderhouden van een grasveld hoort. Zorg daarom dat je tijdig kalk strooit. Maar hoe strooi je gazonkalk en waarom zou je kalk strooien?
Gazonkalk strooien - Waarom en hoe strooi je kalk?

Wat is kalk en hoe werkt kalk?

Kalk welke wordt gebruikt in de tuin en landbouw is het koolzure zout van calcium. In de natuur komt deze calciumcarbonaat (zoals het ook wel eens genoemd wordt) voor in gesteente zoals kalksteen en mergel. Kalk wordt aangeboden in vloeibare-, korrel- of poedervorm. Hierdoor is er voor iedere toepassing een makkelijke vorm van kalk te vinden.


Kalk is onmisbaar voor planten en grassen en wordt onder andere gebruikt als bodemverbeteraar. Door regen en natuurlijke processen verzuurd de bodem namelijk en met kalk kan de zuurtegraad op peil gebracht worden. Kalk word niet of nauwelijks opgenomen door planten maar zorgt er uiteindelijk voor dat de plant niet vergiftigd raakt. De juiste zuurtegraad (ook wel pH-waarde genoemd) is noodzakelijk voor het verbeteren van de ondergrond en het opnemen van voedingstoffen door de plant. Doordat de grond ontzuurt zal als bijkomend effect ook mos afsterven.


Hoe strooi je kalk?

Kalk kan op verschillende manieren gestrooid worden. Het belangrijkste is natuurlijk in welke vorm het kalk geleverd is. Beschik je bijvoorbeeld over kalk in vloeibare vorm dan zal dit over het gazon gespoten dienen te worden.


Kalk dat in de particulieren tuinen gebruikt word, is bijna altijd in korrelvorm. Dit is gemakkelijk te verdelen door het handmatig rechtstreks uit een emmer te strooien. Kalk kan ook met speciaal gereedschap gestrooid worden. Denk hierbij aan een mestkar of een handstrooier. Hierdoor ben je er nog meer van verzekerd dat je de juiste hoeveelheid op de juiste plaats strooit.


Hoeveel kalk moet je strooien

De hoeveelheid aan gazonkalk dat gestrooid mag worden op een grasveld is afhankelijk van de zuurtegraad in de grond. Met een bodemtest zou je exact kunnen berekenen wat de zuurtegraad is van de bodem en hoeveel kalk er per vierkante meter gestrooid dient te worden.  

Bestaat de ondergrond uit klei dan mag u de hoeveelheid kalk vermenigvuldigen met 1,25 oftewel verhogen met 25%.Terug naar overzicht
Over ons

Grasproducten.nl biedt een enorm ruim assortiment aan producten, geschikt voor onderhoud van het gazon. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Ook dat is geen enkel probleem. De specialisten van grasproducten.nl staan altijd voor je klaar.


Vanuit de ervaring en kennis op het gebied van gras en grasmaaiers, kunnen we onze klanten perfect ondersteunen in de juiste keuze. Met het ruime assortiment topproducten en accesiores kunnen we voor elke tuin een passend product aanbieden.


De voordelen van grasproducten

1. Kwaliteitsproducten

Wij werken enkel met kwaliteitsproducten.


2. Het juiste advies

De juiste informatie. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.


3. Snelle levering

Bestel je voor 15.00 uur dan verzenden we het de zelfde werkdag, compleet met track and trace!


4. Gazonkalender

Je ontvangt een handig overzicht waar je het jaar rond kunt zien wanneer en welke acties u moet ondernemen.