• Voor 15.00 besteld, zelfde werkdag verzonden
  • Gratis gazononderhoud kalender
  • Track en Trace door PostNL

Tuinberegening zelf aanleggen

25 januari 2023

Tijdens de aanleg of renovatie van je tuin ben je misschien geïnteresseerd om een ondergrondse tuinberegening aan te leggen. Een tuinberegening, ook wel irrigatiesysteem genoemd, kan op diverse manieren aangelegd worden. De manier van aanleggen en welke materialen je nodig hebt, verschilt per situatie. Hieronder gaan we je uitleggen waar je rekening mee moet houden en welke manieren van een tuinberegening van toepassing kunnen zijn.
Tuinberegening zelf aanleggen

Tuinberegening ondergronds of bovengronds?

Heel simpel zijn er twee soorten beregeningssystemen. Ondergrond of bovengronds, de bovengrondse variant, is een flexibele en handmatige optie. Met slangen en sproeiers kun je de tuin snel beregenen, het nadeel is dat slangen en sproeiers in het zicht zijn en je dit ook weer moet opruimen.

Met een ondergrondse beregening kies je voor een permanente oplossing, zijn de sproeiers uit het zicht en met vaak één enkele knop bedien je de beregeningsinstallatie van de tuin. De eenmalige kosten zijn hoger, maar het geeft veel gemak en voldoening als je weet dat je tuin zorgeloos kunt beregenen.


Tuinberegening op grondwater of waterleiding?

Het uiteindelijke doel is natuurlijk het water geven aan je planten, bomen of gazon. Afhankelijk van de grootte en hoeveelheid water dat nodig is bepaald of er gebruik kan worden gemaakt van het leidingwater. Met kraanwater/leidingwater kunt u ongeveer 2 tot 5 sproeiers aansluiten. In veel gevallen is een tuin te groot om al het groen te bevochtigen met leidingwater. Een optie is dan om een grondwaterput te laten boren. Hierdoor kan er een groter hoeveelheid aan water tegelijk gebruikt worden. Om het water uit de grond te halen is een Beregeningspomp nodig. Op basis van de hoeveelheid water dat nodig is dient de grootte van de pomp afgestemd te worden.


Tyleenslang of pvc-buis voor tuinberegening?

De keuze tyleenslang of pvc-buis is afhankelijk waarvoor je dit gaat gebruiken. We adviseren om buiten altijd tyleenslang te gebruiken. Een tyleenslang is buigbaar en daardoor gemakkelijker in te graven. Daarnaast kun je bochten maken met een de tyleenslangen. Een ander groot voordeel is dat, in tegenstelling tot pvc-buis, een tyleenslang minder snel complicaties geeft wanneer er spraken is van vorst. Mocht je beregeninginstallatie deels binnen geplaatst worden. Bijvoorbeeld de grondwaterpomp en/of groepenverdeling dan kun je dit gerust van pvc-buis maken, dit oogt strakker en mooier dan het bijvoorbeeld in het zicht geplaatst wordt.


Soorten sproeiers

Om planten en bijvoorbeeld het gazon te beregenen zijn er diverse sproeiers. Enkele veel voorkomende sproeiers zijn:



Pop-up sproeier

Een pop-up sproeier wordt veel gebruik in lage borders of het gazon. Ze zijn er in diverse hoogtes en daardoor uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een border of gazon. De pop-up sproeier wordt in de grond geplaatst waarbij de bovenkant gelijk zit aan het maaiveld. Door de waterdruk wordt de stijgbuis omhoog gedrukt en zal er verneveling of spuitstraal plaatsvinden. Zodra de waterdruk wegvalt, door bijvoorbeeld de beregeningspomp uit te zetten, zal de stijgbuis weer zakken en verdwijnt de sproeier in de grond.


Klepelsproeier

Een klepelsproeier wordt ook wel sectorsproeier of tiksproeier genoemd. Deze sproeiers hebben een krachtige straal waardoor een grote oppervlakte eenvoudig beregend kan worden. Een klepelsproeier is vaak gemaakt van messing en wordt meestal op een standaard geplaatst. Zo kun je de sproeier gemakkelijk en snel verzetten of opbergen. Bij het kopen van een klepelsproeier is het raadzaam om een model te kiezen die je ook kunt afstellen. Zo kun je de sproeier instellen dat deze continu rond blijft sproeier of bijvoorbeeld op 180 graden. De meeste modellen zijn ook in zijn bereik af te stellen. Een zeer handige sproeier dus als je snel een groot stuk tuin of land wilt beregenen.


Druppelslang

Met een druppelslang is het sproeien van een haag of border zeer gemakkelijk. Een druppelslang is een slang dat voorzien is van kleine gaatjes. Afhankelijk van het model kan de druppelslang zelfs ingegraven worden. Eenmalig installeer je de slang door een border of bijvoorbeeld langs een haag. Wanneer er waterdruk op de slang komt zal er geleidelijk waterdruppels uit de gaatjes van de slang komen. Hiermee kun je de planten voorzien van water zonder dat het snel verdampt of onnodig wegspoelt. 





Terug naar overzicht
Over ons

Grasproducten.nl biedt een enorm ruim assortiment aan producten, geschikt voor onderhoud van het gazon. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Ook dat is geen enkel probleem. De specialisten van grasproducten.nl staan altijd voor je klaar.


Vanuit de ervaring en kennis op het gebied van gras en tuinproducten, kunnen we onze klanten perfect ondersteunen in de juiste keuze. Met het ruime assortiment topproducten en accessoires kunnen we voor elke tuin een passend product aanbieden.


De voordelen van grasproducten

1. Kwaliteitsproducten

Wij werken enkel met kwaliteitsproducten.


2. Het juiste advies

De juiste informatie. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.


3. Snelle levering

Bestel je voor 15.00 uur dan verzenden we het dezelfde werkdag, compleet met track and trace!


4. Gazonkalender

Je ontvangt een handig overzicht waar je het jaar rond kunt zien wanneer en welke acties u moet ondernemen.