Besproeien is erg belangrijk voor je gazon. Voldoende water is namelijk erg belangrijk voor een mooie, groene grasmat. Water zorgt ervoor dat het gras een mooi en gezond wortelsysteem ontwikkelt en behoudt. Hoe beter de wortels van een grasmat zijn, hoe beter het gras bestand is tegen ziektes en uitdroging.


In Nederland regent het regelmatig. Je gazon besproeien als het net heeft geregend is natuurlijk nergens voor nodig. Maar door het wisselvallige klimaat van Nederland komen er ook regelmatig langere periodes van droogte voor. Tijdens die periodes is het erg belangrijk om het vochtgehalte van de grond goed op peil te houden. Doe je dat niet, dan zal je gras langzaam uitdrogen. Je ziet dit onder andere aan het onkruid dat zich tussen het gras gaat vormen.
Kortom, het beregenen van je gazon is van groot belang wanneer je het gezond wilt houden. Dit is extra belangrijk tijdens droge periodes. Maar wanneer, hoe lang en hoe veel besproei je het gazon? En waaraan herken je een gazon dat aan het uitdrogen is?

Wanneer kleurt gras geel?

Een gele grasmat kan verschillende oorzaken hebben. De voornaamste oorzaken zijn verbranding, een tekort of zelfs een teveel aan water. Maar ook bij een tekort aan meststoffen kan een gazon geel kleuren. Het is dus erg van belang dat je tijdig je gazon bemest en beregent, maar dat je hierbij wel op de hoeveelheid let. Ook het moment op de dag waarop je besproeit is van groot belang. Doe je dit op het verkeerde moment, dan kan het zo maar zijn dat je gras verbrandt.

Hoe lang moet ik mijn gazon besproeien?

Hoe lang je een gazon dient te besproeien is erg afhankelijk van de ondergrond. Klei houdt vocht erg goed vast. Je hoeft daarom bij een kei ondergrond veel minder lang te sproeien. In zand zakt water erg snel weg. Het is daarom van belang bij een zand ondergrond langer te sproeien.

Temperatuur Zandgrond Kleigrond
< 15 °C Niet sproeien Niet sproeien
16 – 20 °C 30 min. 15 min.
21 – 25 °C 60 min. 30 min.
26 – 30 °C 120 min. 80 min.
31 – 35 °C 180 min. 120 min.

Wanneer moet ik mijn gazon besproeien?

Je gazon besproeien doe je wanneer je te maken hebt met een langere periode van droogte. Als het in twee weken aan een stuk heeft geregend is besproeien natuurlijk niet nodig. Je besproeit om het vochtgehalte van de bodem op peil te houden.

Let wel goed op dat je niet op het midden van de dag je gazon besproeit. Water werkt namelijk als een vergrootglas. Wanneer je midden op de dag je gazon besproeit en het gras nat wordt, is de kans op verbranding van je grasmat groot. De druppels versterken namelijk de zonnestralen waardoor je gras kan verbranden.

Ook wanneer je het gazon hebt bemest is het van belang dat je gaat sproeien. Bepaalde kunstmestsoorten kunnen ervoor zorgen dat je gras verbrand. Het is dus van groot belang dat je kunstmest is opgenomen in de grond voordat de zon erop komt. Bemesten is van groot belang voor een gezonde grasmat. Maar zorg er dus altijd voor dat je na het bemesten de grasmat ook goed besproeit.

Wat moet ik doen als mijn gras verbrand is?

Is je gras toch verbrand? Dan kun je een aantal dingen doen.
Je kunt ervoor kiezen om het verbrande gras te verwijderen en nieuwe grasmatten te leggen. Een groot voordeel hiervan is dat je grasmat er dan direct als nieuw uitziet.
Ook kun je ervoor kiezen om nieuw graszaad te zaaien tussen het bestaande, verbrande gras.
Tot slot kun je, als de wortels nog in tact zijn, ervoor kiezen om het gras vanzelf te laten herstellen. Wanneer je zorgt voor voldoende water ziet je gras er binnen korte tijd weer goed uit. Let hierbij wel op onkruid en mosvorming. Je gras is op de verbrande plekken dunner en iets minder goed bestand tegen onkruid.