Een gazon aanleggen in je tuin kan op verschillende manieren. Je kunt natuurlijk kiezen voor gras zaaien, maar ook graszoden leggen. Beiden hebben zo zijn voor- en nadelen. En waar dien je dan extra op te letten? hier onder leggen we je uit wat de voordelen zijn en welke handelingen van belang zijn wanneer je een gazon in je tuin wilt maken.

Voor- en nadelen gras zaaien

  • Graszaad is voordeliger dan graszoden
  • Minder zwaar werk
  • Duurt langer voordat het betreden kan worden
  • Eerder onkruid in het gazon

Voor- en nadelen graszoden leggen

  • Direct een groen resultaat
  • Geen onkruid in het gras
  • Zwaarder werk door het gewicht
  • Duurder dan graszaad

Hoe leg je graszoden aan

Wanneer je het gazon gaat aanleggen, is het belangrijk dat de ondergrond egaal is. Dit kan op verschillende manieren, maar het strakste resultaat krijg je wanneer je de ondergrond egaal strijkt met een waterpas. Wanneer de ondergrond geëgaliseerd is, kunnen de graszoden uitgerold worden. Leg de zoden strak tegen elkaar aan zodat er geen ruimte tussen de zoden komt. Wanneer je de graszoden op maat wilt maken kan dit eenvoudig met een broodmes.

Als het gazon is aangelegd met graszoden is het belangrijk om het geheel na te walsen. Dit zorgt er voor dat de wortels direct contact hebben met de ondergrond. Nu kunt u alle materialen en reststukken opruimen en mag de sproeier aan.

Hoe gras te zaaien

Wanneer je gazon aanleggen met graszoden te zwaar wordt, kunt je er voor kiezen het in te zaaien. Voordat je het graszaad gaat strooien is het van belang dat de ondergrond egaal is. In de vorige stap hebben we je uitgelegd hoe je de ondergrond het beste egaal kunt maken. Wanneer dit is gebeurd ga je het gras zaaien. Begin hiervoor eerst aan bijvoorbeeld de voorkant van het toekomstige gazon. Strooi het graszaad van voor naar achter. Herhaal vervolgens het zaaien van links naar rechts. Zo ben je er van verzekerd dat je geen plekken hebt overgeslagen en is de kans op een dicht volgroeid gazon het grootst. Met een hark ga je vervolgens zachtjes over de oppervlakte om het graszaad in te harken. Dit doe je ook weer van links naar recht en van voor naar achter. Wil je precies weten hoe je een gazon inzaait? bekijk dan de uitgebreide handleiding gras zaaien.

Nu is het belangrijk het graszaad direct water te geven. Hierdoor kunnen de graszaden direct gaan ontkiemen. Daarnaast zorgt het er voor dat de graszaden niet wegwaaien.

Gras maaien na de aanleg

Uiteraard komt al snel de tijd dat het gras gemaaid mag worden. Bij graszoden is dit wanneer de zoden vast zitten. Dit controleer je door aan de zoden te trekken (meestal is dit na een 10 tot 14 dagen). Is het gras gezaaid, maai dan de eerste keer het gazon zeer voorzichtig wanneer het ongeveer 10 centimeter hoog is.

Maai de eerste keer altijd op op de hoogste stand +/- 6 centimeter, enkele dagen later kan je dit verlagen tot een 4 á 5 centimeter.