Voor een mooi, fris en diep groen gazon moet je het hele jaar aandacht besteden aan het gazon. Dit gaat verder dan alleen maaien, besproeien en bemesten. Kalk strooien is, vooral op een zand of klei ondergrond, ook van essentieel belang.

Wanneer is mijn grasmat gezond?

Een grasmat is gezond wanneer er naast gras niets anders groeit. Als het dan voldoende voeding en water krijgt, ziet de grasmat er mooi groen uit. Het is helaas bijna nooit zo dat er in een grasmat uitsluitend gras groeit. Mos is een van de meest voorkomende andere begroeiingen tussen het gras. Dit heeft verschillende redenen. Zo heeft een gazon in de schaduw van nature al veel meer kans op mosgroei. Mos groeit namelijk het liefst op vochtige, schaduwrijke plekken. Maar ook zand en klei ondergronden hebben van nature meer kans op mosvorming. Deze ondergronden zijn namelijk van zichzelf al aan de zure kant. Hierdoor is de PH-waarde van de ondergronden al vrij laag. Mos heeft als eigenschap dat het makkelijk en snel groeit op ondergronden met een lage PH-waarde.

Helpt kalk tegen mos in mijn gazon?

Is er dan niets wat je kunt doen tegen dit verschrikkelijke mos? Jawel! Om een mooi, groen gazon zonder mos in stand te houden is het simpelweg van groot belang dat je zo nu en dan kalk strooit. Kalk doet namelijk niets met je gazon, maar wel met de ondergrond. Het zorgt voor een stijging van de PH-waarde in de ondergrond. Dit houdt dus in dat de bodem licht veranderd, waardoor mos geen schijn van kans meer heeft.
Een groot voordeel van kalk is dat het verder geen schadelijke gevolgen heeft voor de rest van het gazon. Je kunt het dus ook gerust preventief strooien. Dat betekent dus dat je al regelmatig kalk op je gazon strooit, zelfs als er nog geen mos groeit. Dit voorkomt namelijk op voorhand al dat mos überhaupt een kans krijgt om je grasmat binnen te dringen. Zo houd je je gazon mosvrij en mooi groen.

Wanneer strooi ik kalk op mijn gazon?

Elk gazon moet eigenlijk minimaal 1 keer per jaar worden voorzien van kalk. Zo krijgt mosgroei geen enkele kans. Je kunt dit het beste in de wintermaanden doen. Het is zelfs geen probleem als er sneeuw op je gazon ligt. Kalk zorgt er namelijk voor dat de sneeuw smelt. Een bijkomend voordeel is dan dus dat de kalk direct wordt opgenomen in de bodem, doordat het met de gesmolten sneeuw mee de grond in zakt.
Het handigst om te strooien zijn korrels. Deze blijven namelijk veel beter liggen dan poederkalk. Poederkalk stuift enorm. Een klein beetje wind kan er al voor zorgen dat je poederkalk niet op je gazon ligt, maar bijvoorbeeld tussen de planten die juist wel een lage PH-waarde nodig hebben.
Een ander aandachtspunt is dat kalk en mest niet goed samen gaan. Je moet dit nooit tegelijkertijd op je gazon strooien. Dit betekent dus wel dat hoe eerder in de winter je kalk strooit, hoe eerder in het voorjaar je het gazon weer voor het eerst kunt bemesten.

Hoeveel kalk moet ik strooien?

De precieze hoeveelheid die je nodig hebt is natuurlijk grotendeels afhankelijk van de grootte van je gazon. Normaal gesproken gaan hoveniers uit van ongeveer 1 tot 1,5 kilogram per 10 m². Het is van belang dat je ongeveer deze hoeveelheid aanhoudt. Ook is het erg belangrijk dat je de kalk gelijkmatig over je gazon verdeelt. Zo zorg je namelijk voor een gelijke verdeling van de werkzame stoffen.
Wil je naast mos tegengaan ook een mooie, diep groene kleur aan je gras geven? Kies dan voor kalk met magnesium. Dit zorgt namelijk voor die mooie, diepe, groene kleur.

Dus kortom; Strooi minimaal 1 keer per jaar kalk in je gazon, en zorg voor een gezond, fris en groen gazon!