Wie wil er nou niet een mooi groen gazon. Vol van structuur, stevig, donkergroen van kleur en zonder onkruid. Om zo’n mooi gazon te behouden is gazononderhoud in het najaar van groot belang. Aspecten als bemesten, maaien en kalk strooien is dan erg belangrijk. Met de onderstaande tips krijg je een gazon wat sterk de winter door kan komen.

Tip 1 – Grasmaaien en afstellen

Nu de winterperiode aanbreekt mag de grasmaaier een standje hoger gezet worden. Je kunt denken aan 4 tot 5 cm hoog. Hierdoor is het gras wat sterker en vormt het een dikker blad. Zolang het gras groeit mag er gemaaid worden. Let wel op dat je dit niet met te natte weersomstandigheden doet.

Tip 2 – Najaarsbemesting voor het gazon

Een goede voeding(bemesting) voor het gras is ook in het najaar cruciaal. Zo blijft het gras mooi groen en helpt de najaars bemesting voor een sterke wortelgroei. Zo komt het gras goed de winter door. Najaarsbemesting mag gestrooid worden in september en oktober.

Tip 3 – Kalk strooien op het gras

Kalk zorgt er voor dat de bodemstructuur in orde blijft. Het verhoogt de ph-waarde die vaak door zure regen omlaag gaat. Één keer per jaar is het daarom belangrijk om kalk te strooien. Het helpt mos in het gazon te voorkomen en te bestrijden. Zoals ik al eerder vertelde wordt de bodemstructuur beter door kalk te strooien. Voedingstoffen (bemesting) wordt hierdoor in het voorjaar beter opgenomen. Advies is om kalk in korrelvorm te strooien. Dit kun je het beste doen in november, december, januari of februari.

Tip 4 – Verticuteren en doorzaaien

In het najaar zou je het gazon kunnen verticuteren. Met een verticuteermachine of verticuteerhark kam je de dode grassprieten en mos uit het gazon. Vaak sta je er van versteld hoeveel resten er vanaf komen. Licht, lucht en water komen door het verticuteren weer bij de wortels waardoor nieuwe grassprieten de kans krijgen om zich te ontkiemen. Mocht het gazon erg uitgedund zijn dan is het raadzaam om door te zaaien. Hiervoor kan je het beste graszaad nemen van de zelfde afkomst als bijvoorbeeld de graszoden. Verticuteren en doorzaaien kan je het beste in de maanden september en oktober doen.