• Voor 15.00 besteld, zelfde werkdag verzonden
 • Gratis gazononderhoud kalender
 • Track en Trace door PostNL

Verticuteren - Hoe en wanneer moet je het gras verticuteren?

13 december 2017

Door het gras te verticuteren krijg je een gazon wat dicht van structuur is. Na verloop van tijd kan er door het vele maaien een viltlaag in het gras komen. Dit is opzich geen probleem, want het gazon heeft een dunne viltlaag nodig om zich te beschermen tegen verhitting en uitdroging. Maar wanneer de laag te dik wordt, of als er mos in het gazon zit, zal er te weinig lucht, licht en water bij de wortels komen.
Verticuteren - Hoe en wanneer moet je het gras verticuteren?

Nieuwe uitschieters komen dan niet door het gazon en het bestaande gras zal zich steeds verder uitdunnen omdat het zich onvoldoende kan ontwikkelen. En wie wil er nou niet een mooie dichte grasmat? Daarom is het erg belangrijk om het gazon minimaal eens per jaar te verticuteren. Je zou het verticuteren van het gazon dus kunnen vergelijken met een wellnesskuur. Het verwijderd mos en de viltlaag, waarmee je het gras er uiteindelijk mooier uit laat zien. Maar wanneer en hoe verticuteer je nou het gras?


Waarom gras verticuteren?

Niet alleen een viltlaag dat bestaat uit oude maai resten is een aanduiding om het gras te verticuteren. Wanneer er mos aanwezig is, kun je dit grotendeels verwijderen door te verticuteren. Mos ontstaat vaak wanneer er te kort gemaaid wordt. Maar ook door een gebrek aan voedingstoffen, schaduw of een te dichte structuur van de grond kunnen de oorzaak zijn van mos.


Hoe verticuteren?

Hoe je het gazon verticuteerd is een veel gestelde vraag. Het kan op verschillende manieren. Zowel machinaal als handmatig kan het gazon ‘uit geharkt’ worden. Handmatig verticuteren is een erg zware en slopende klus wanneer je een groot gazon hebt. Er zijn verschillende verticuteerharken in omloop. Over het algemeen kun je stellen dat hoe duurder het product is, hoe ergonomischer je er mee te werk kunt gaan. Om je lichaam te besparen, raden we echter aan om dit machinaal te doen. Deze verticuteermachines zijn te huur of natuurlijk te koop. De kammen van de verticuteermachine maken het mos en de viltlaag los. Met een bladhark kan je het mos en grasresten bij elkaar harken en van het afval verwijderen. Schrik niet, want er kan erg veel afval komen! Na het verticuteren zal het gazon er niet zo mooi bij liggen. We raden aan om het gazon door te zaaien met het daarvoor geschikte graszaad en te bemesten met gazon start. Hierdoor heeft de bodem direct een goede voeding en kunnen nieuwe grassprieten zich ontwikkelen. Na enkele dagen zul je het gazon al goed zien opknappen.


Stappenplan om te verticuteren

 1. Maai het gazon
 2. Maak het gras licht vochtig
 3. Verwijder het maaisel van het gras
 4. Verticuteermachine afstellen op 0,5 tot 1 centimeter
 5. Begin in een lengte lijn te verticuteren
 6. Verticuteer nogmaals in de breedte
 7. Verwijder het afval
 8. Eventueel doorzaaien
 9. Bemest het gazon om de groei te stimuleren
 10. Geef het gras rust en kans om door te ontwikkelen

Wanneer verticuteren?

Eens per jaar is het minimale advies om het gazon te verticuteren. Dit kun je het beste doen wanneer de bodem temperatuur nog of weer warmer is. De maanden maart en april zijn de ideale maanden. Maar ook augustus en september zijn prima maanden om de werkzaamheden te verrichten. Door de warme bodem temperatuur kan het gras zich snel herstellen, waardor je eerder kunt genieten van een mooi dicht gegroeid groen gazon.Terug naar overzicht
Over ons

Grasproducten.nl biedt een enorm ruim assortiment aan producten, geschikt voor onderhoud van het gazon. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Ook dat is geen enkel probleem. De specialisten van grasproducten.nl staan altijd voor je klaar.


Vanuit de ervaring en kennis op het gebied van gras en grasmaaiers, kunnen we onze klanten perfect ondersteunen in de juiste keuze. Met het ruime assortiment topproducten en accesiores kunnen we voor elke tuin een passend product aanbieden.


De voordelen van grasproducten

1. Kwaliteitsproducten

Wij werken enkel met kwaliteitsproducten.


2. Het juiste advies

De juiste informatie. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.


3. Snelle levering

Bestel je voor 15.00 uur dan verzenden we het de zelfde werkdag, compleet met track and trace!


4. Gazonkalender

Je ontvangt een handig overzicht waar je het jaar rond kunt zien wanneer en welke acties u moet ondernemen.