• Voor 15.00 besteld, zelfde werkdag verzonden
  • Gratis gazononderhoud kalender
  • Track en Trace door PostNL

Gras sproeien – Wat moet ik wel en wat moet ik niet doen?

11 mei 2018

Sproeien is erg belangrijk voor je gazon. Voldoende water is namelijk erg belangrijk voor een mooie, groene grasmat. Water zorgt ervoor dat het gras een mooi en gezond wortelsysteem ontwikkelt en behoudt. Hoe beter de wortels van een grasmat zijn, hoe beter het gras bestand is tegen ziektes en uitdroging.
Gras sproeien – Wat moet ik wel en wat moet ik niet doen?

In Nederland regent het regelmatig. Je gazon sproeien als het net heeft geregend is natuurlijk nergens voor nodig. Maar door het wisselvallige klimaat van Nederland komen er ook regelmatig langere periodes van droogte voor. Tijdens die periodes is het erg belangrijk om het vochtgehalte van de bodem goed op peil te houden. Doe je dat niet, dan zal je gras langzaam maar zeker uitdrogen. Je ziet dit onder andere aan het onkruid dat zich tussen het gras gaat vormen.

Kortom, het beregenen van je gazon is van groot belang wanneer je het gras gezond wilt houden. Dit is extra belangrijk tijdens droge periodes. Maar wanneer, hoe lang en hoeveel besproei je het gazon? En waaraan herken je een gazon dat aan het uitdrogen is?


Wanneer kleurt gras geel?

Een gele grasmat kan verschillende oorzaken hebben. De voornaamste oorzaken zijn verbranding, een tekort aan vocht of zelfs een teveel aan vocht. Maar ook bij een tekort aan meststoffen kan een gazon geel kleuren. Het is dus belangrijk dat je tijdig je gazon bemest en beregent, maar dat je hierbij wel op de hoeveelheid let. Ook het moment van de dag waarop je besproeit is van groot belang. Wanneer je dat namelijk op het verkeerde moment doet, kan het zo maar zijn dat je gras verbrandt.


Hoe lang moet ik mijn gazon sproeien?

Hoe lang je een gazon dient te sproeien is erg afhankelijk van de ondergrond. Klei houdt vocht erg goed vast. Je hoeft daarom bij een klei ondergrond veel minder lang te sproeien. In zand zakt water erg snel weg. Het is daarom van belang bij een zanderige ondergrond langer te sproeien.

Temperatuur

Zandgrond

Kleigrond

< 15 °C

Niet sproeien

Niet sproeien

16 – 20 °C

30 min.

15 min.

21 – 25 °C

60 min.

30 min.

26 – 30 °C

120 min.

80 min.

31 – 35 °C

180 min.

120 min.

 

Wanneer moet ik mijn gazon sproeien?

Je gazon sproeien doe je wanneer je te maken hebt met een langere periode van droogte. Als het in twee weken aan een stuk heeft geregend is sproeien natuurlijk niet nodig. Je besproeit om het vochtgehalte van de bodem op peil te houden, zodat het wortelgestel van de grasplant vocht kan onttrekken.


Let wel goed op dat je niet op het heetst van de dag je gazon besproeit. Water werkt namelijk als een vergrootglas. Wanneer je midden op de dag je gazon besproeit en het gras nat wordt, is de kans op verbranding van je grasmat groot. De druppels versterken namelijk de zonnestralen waardoor je gras kan verbranden.


Ook wanneer je het gazon hebt bemest, is het van belang dat je gaat sproeien. Bepaalde kunstmestsoorten kunnen ervoor zorgen dat je gras verbrand. Het is dus van groot belang dat je kunstmest is opgenomen in de grond voordat de felle zon er op schijnt. Bemesten is van groot belang voor een gezonde grasmat. Maar zorg er dus altijd voor dat je na het bemesten de grasmat ook goed besproeit.


Wat moet ik doen als mijn gras verbrand is?

Is je gras toch verbrand? Dan kun je een aantal dingen doen.
Je kunt ervoor kiezen om het verbrande gras te verwijderen en nieuwe grasmatten te leggen. Een groot voordeel hiervan is dat je grasmat er dan direct als nieuw uitziet.
Ook kun je ervoor kiezen om nieuw graszaad te zaaien tussen het bestaande, verbrande gras.


Tot slot kun je, als de wortels nog intact zijn, ervoor kiezen om het gras vanzelf te laten herstellen. Wanneer je zorgt voor voldoende water ziet je gras er binnen korte tijd weer goed uit. Let hierbij wel op onkruid en mosvorming. Je gras is op de verbrande plekken dunner en daardoor iets minder goed bestand tegen onkruid.Terug naar overzicht
Over ons

Grasproducten.nl biedt een enorm ruim assortiment aan producten, geschikt voor onderhoud van het gazon. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Ook dat is geen enkel probleem. De specialisten van grasproducten.nl staan altijd voor je klaar.


Vanuit de ervaring en kennis op het gebied van gras en grasmaaiers, kunnen we onze klanten perfect ondersteunen in de juiste keuze. Met het ruime assortiment topproducten en accesiores kunnen we voor elke tuin een passend product aanbieden.


De voordelen van grasproducten

1. Kwaliteitsproducten

Wij werken enkel met kwaliteitsproducten.


2. Het juiste advies

De juiste informatie. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.


3. Snelle levering

Bestel je voor 15.00 uur dan verzenden we het de zelfde werkdag, compleet met track and trace!


4. Gazonkalender

Je ontvangt een handig overzicht waar je het jaar rond kunt zien wanneer en welke acties u moet ondernemen.