• Voor 15.00 besteld, zelfde werkdag verzonden
  • Gratis gazononderhoud kalender
  • Track en Trace door PostNL

Tuinonderhoud in het voorjaar, welk onderhoud in het voorjaar?

6 november 2018

Wanneer het voorjaar aanbreekt, gaan mensen graag weer naar buiten om te genieten van de tuin. De tuinmeubels gaan naar buiten, vogels die fluiten, bloemen die opkomen en planten die beginnen uit te schieten. Allerlei signalen die het prettig maken weer om in de tuin te zijn. Maar om de tuin in topconditie te houden zullen er ook in het voorjaar verschillende werkzaamheden zijn omtrent het tuinonderhoud. Hieronder leggen we uit welke werkzaamheden in het voorjaar nodig zijn in de tuin.
Tuinonderhoud in het voorjaar, welk onderhoud in het voorjaar?

Planten snoeien in het voorjaar


De meeste planten die in het najaar niet gesnoeid mochten worden, zijn nu in het voorjaar aan de beurt. Siergrassen, hortensia’s, lavendel, vlinderstruiken en rozen zijn enkele voorbeelden van planten welke je het best in het voorjaar kunt snoeien.


Wanneer het voorjaar aanbreekt dienen het dode hout en de zijtakken van de vaste planten weggeknipt te worden. Het wegknippen van de zijtakken is belangrijk voor de gezondheid van de plant, dit zit hem in het feit dat de hoofdtakken dan meer voeding krijgen, daarnaast zal er meer licht en groeiruimte komen die de ontwikkeling van de plant ten goede komen.


Ga je planten snoeien gebruik, dan bij voorkeur kwalitatief goede snoeigereedschappen. De messen zijn scherper waardoor je minder schade krijgt aan planten. Daarnaast zijn de betere snoeigereedschappen ook ergonomisch verantwoord ontwikkeld.


Blad opruimen


Net als in het najaar zal er ook in het voorjaar nog enig blad liggen. Het gevallen blad kan dan opgeruimd worden. Dit voorkomt verzuring in de grond en zorgt er daarnaast voor dat de tuin weer representatief en netjes oogt.


Borders opschonen


Hoogstwaarschijnlijk had je in het najaar de borders al opgeschoond. Was dit nog niet gebeurd, dan is het nu tijdens het tuinonderhoud in het voorjaar de tijd om er aan te beginnen. Onkruid en dorre planten kun je uit de borders verwijderen en afvoeren. Breng compost/potgrond aan om te zorgen dat de planten voldoende voeding hebben om in door te wortelen.


Bemesten van planten


In het voorjaar (maart/april) is het tijd om planten te voorzien van voldoende voeding. Gebruik bij voorkeur bemesting speciaal voor het voorjaar. Zo voorzie je de planten van de juiste voeding en kunnen ze weer prachtig uitgroeien.


Voorjaarsonderhoud aan het gazon


In het voorjaar kan het gazon vaak een goede opfrisbeurt gebruiken. Vaak is er mos in het gras gekomen en oogt het geel. Het tuinonderhoud dat bij het gazon aan bod komt zijn o.a. verticuteren, bijzaaien, bemesten en grasmaaien. Op de pagina gazononderhoud in het voorjaar leest u meer tips en adviezen.


Bestrating schoonmaken


Met name na de winter heeft een terras of oprit veel te voorduren, er komt veel water over de stenen. In combinatie met weinig zon en de lage tempraturen zal er ook mos en alg op de bestrating komen. Het geeft een opgeruimd en schoon aanzicht wanneer het terras weer schoon is. In het voorjaar is het dan een ideaal moment om de stoep en het terras schoon te maken. Meer informatie over bijvoorbeeld groene aanslag reiniger lees je op de pagina terras reinigen.Terug naar overzicht
Over ons

Grasproducten.nl biedt een enorm ruim assortiment aan producten, geschikt voor onderhoud van het gazon. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Ook dat is geen enkel probleem. De specialisten van grasproducten.nl staan altijd voor je klaar.


Vanuit de ervaring en kennis op het gebied van gras en grasmaaiers, kunnen we onze klanten perfect ondersteunen in de juiste keuze. Met het ruime assortiment topproducten en accesiores kunnen we voor elke tuin een passend product aanbieden.


De voordelen van grasproducten

1. Kwaliteitsproducten

Wij werken enkel met kwaliteitsproducten.


2. Het juiste advies

De juiste informatie. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.


3. Snelle levering

Bestel je voor 15.00 uur dan verzenden we het de zelfde werkdag, compleet met track and trace!


4. Gazonkalender

Je ontvangt een handig overzicht waar je het jaar rond kunt zien wanneer en welke acties u moet ondernemen.